Achterpoortje

Dat de Belgische administratie soms een raar beestje is, konden Julie & Bram deze week nog eens aan de levende lijve ondervinden. Het duo is dinsdag goed aangekomen in hoofdstad Brazzaville. Daar mogen ze gratis kamperen op de parking van een hotel, en dat is goed nieuws, want het lijkt erop dat onze reizigers er nog tot eind deze maand zullen vastzitten. De internationale paspoorten van Julie & Bram zijn immers bijna volgestempeld, en in West-Afrika zetten ze blijkbaar graag veel en grote stempels. Met nog minstens 7 visa-aanvragen in het verschiet zullen de resterende pagina's dus niet volstaan.

Julie & Bram trokken daarom dinsdag meteen naar de Belgische ambassade om het probleem aan te kaarten. In tegenstelling tot andere Europese overlanders, die in een gelijkaardige situatie relatief eenvoudig een nieuw paspoort konden aanvragen, bestaat er in België geen procedure om dit probleem aan te pakken: een nieuw paspoort kan je alleen aanvragen als het gestolen is. Gelukkig bestaat er een achterpoortje (dat heb je dan wél weer in ons land): wie zich in zijn thuisland laat schrappen in het bevolkingsregister kan zich nadien registreren als "Belg wonende in Congo-Brazzavile" en zo alsnog een paspoort aanvragen in het buitenland. Na wat heen- en weer getelefoneer met het stadhuis van Leuven ging iedereen akkoord om deze uitzonderlijke procedure te volgen. Sinds woensdag zijn Julie & Bram dus tijdelijk Leuvenaars-af.

Helaas zal de hele paperassenwinkel wel een tiental dagen in beslag nemen. De Belgen maken daarom van de gelegenheid gebruik om hun visa's voor de komende landen (Gabon, Kameroen, Nigeria en Benin) te regelen. Ook die aanvragen zullen zeker een week in beslag nemen.

Los van deze formaliteiten gaat het prima met Julie & Bram. Het doet hen maar wat deugd om weer in het "échte" Afrika te reizen, niet het minst omdat ze hun fleeces en thermische kleren mochten opbergen; overdag lopen de temperaturen zelfs op tot 32°C. Brazzaville is bovendien een aangename en rustige stad (zeker in vergelijking met Kinshasa dat zich aan de andere kant van de Congo-rivier bevindt). En bij hun aankomst in de hoofdstad ontmoetten ze een 23-jarige Zwitser die al bijna twee jaar door Zwart-Afrika reist en nu net als onze Belgen op de terugweg is.

Als het lokale internet het hen toelaat, hopen Julie & Bram van de wachttijd gebruik te maken om de foto's van Angola en DR Congo te selecteren en op deze site te plaatsen. Wordt vervolgd!

Reacties

Geduldig zijn is toch een mooie deugd, gelukkig dat jullie al die perikelen niet vooraf wisten! Hou nog een beetje vol en geniet van elkaar.

Reactie toevoegen