16 landen later: Zuid-Afrika!

J&B made it to South Africa! 248 dagen, ongeveer 34.000km en 16 landen later bereikten Julie & Bram gisteren een nieuwe mijlpaal in deze wereldreis. Na een dagje in Maputo (Zuid-Mozambique) en ondanks de matige gezondheidstoestand van Julie reden onze reizigers afgelopen maandag Swaziland binnen. Swaziland mag dan een klein landje zijn (ongeveer de helft van België maar met 10 keer minder inwoners), het blijkt toch zijn eigenheid te bewaren. Je vindt er weinig blanken en toeristen, ook al kwamen Julie & Bram voor het eerst sinds lang garages van Europese automerken als BMW en Volvo tegen en is de nabijheid van het verwesterde Zuid-Afrika dus wel voelbaar. Maar de lokale bewoners zijn erg vriendelijk, de zon straalde hard en langs de weg kwamen ze ook wilde giraffen tegen: alweer een bijzondere ervaring dus.

Na een wildcamp in Manzini staken Julie & Bram dan gisterenavond de Zuid-Afrikaanse grens over. Het voelde voor hen vooral wat vreemd aan om plots weer zoveel blanken te zien... en "om via de Kerkstraat naar de Spar te rijden". In Piet Retief werd de daktent opengetrokken. Julie was intussen ook aan de betere hand.

Vandaag wilden Julie & Bram naar Betlehem (ten noorden van Lesotho) rijden, maar een probleempje met hun frigo deed daar anders over beslissen. De thermostaat van die frigo blijkt immers defect waardoor deze blijft koelen tot alles diepgevroren is. Op internet hadden onze reizigers een servicepunt gevonden van de fabrikant van deze frigo's, en dus werd koers gezet naar de omgeving van Johannesburg. Een zeer vriendelijke technieker heeft de frigo daar uit elkaar gedraaid maar kon verder niet helpen door een gebrek aan de juiste wisselstukken. Die hopen ze nu in Kaapstad te vinden.

Door de omweg werd een truckersparking naast een tankstation in Villiers (ten zuiden van Johannesburg) de eindbestemming vandaag, onder het motto: "niet gigantisch gezellig, maar wel goed voor het budget". Morgen reizen Julie & Bram verder naar Betlehem om zo Lesotho te bereiken. Intussen is de Afrikaanse winter gearriveerd, waardoor het er overdag "slechts" 15 tot 21°C warm is en 's nachts afkoelt tot 6°C. Voor het eerst wordt dat dus slapen met een muts op!

Reacties

bram, gelukkige verjaardag! en dan nog wel in zuid-afrika... maak er daar weer maar eens een feestje van. ik heb nog niet zoveel van jullie reis gevolgd maar hoop dat alles naar de wens van echte avonturiers verloopt. geniet van elke dag, zelfs van de stomme, trage uren teveel in de auto. ik denk zelf nog vaak terug aan onze momenten samen (ook vaak onderweg maar dat is het leven he!) en ik hoop dat je je (jullie) ooit eens hier in frankrijk kan verwelkomen! veel liefs, lin
ja lap, zo goed kan ik dus met moderne techniek overweg. ik zie dat ik dus een reactie schreef op een verslagje van 29mei. toch een gemeende groet!

Reactie toevoegen