Zuid-Afrika

Deze pagina verzamelt alle nieuwsberichten en dagboekverhalen van Zuid-Afrika. Lees ook de andere verhalen met behulp van onderstaande links:

Nog eens 20.000km later

Door technische problemen was het alweer 6 maanden geleden dat de Huidige locatie-pagina van deze site een update kreeg. Maar 7 landen en meer dan 20.000km later is er goed nieuws: de eerste 287 dagen staan nu meter voor meter op de website! Wie dit alles graag in detail bekijkt, kan ook op Google Maps zelf terecht. Verder voegden Julie & Bram ook een nieuwe foto van de week toe: een beeld van het kortste en meest intense uur van hun wereldreis.

Foto's Zuidelijk Afrika

Na vijf dagen kamperen in de Landrover-garage zijn Julie & Bram weer in Windhoek-City. Gisteren kreeg de auto nog drie nieuwe banden (de vierde band fungeerde tot de klapband van twee weken geleden als reserveband; één van de oude voorbanden doet nu dienst als tweede reservewiel). Na de middag kon het duo hun visum voor DR Congo afhalen. Op de ambassade van Congo-Brazzaville hadden ze minder geluk, want de ambassadeur bleek al de hele week ziek. Julie & Bram blijven daarom tot maandag in Windhoek en hopen begin volgende week alsnog een visum voor Congo-Brazzaville te bemachtigen. Ten vroegste dinsdag zouden ze dan richting Botswana trekken.

Winter in Zuid-Afrika

Zo onheilspellend heet als het in België is, zo koud is het nu in Zuid-Afrika, waar het PUTJE winter is. Zou je denken. Maar dat blijkt nogal mee te vallen: vandaag was het in Cape Town 26°C! Om 18u valt de duisternis en daarna schijnt het wel snel af te koelen.

Twee broers herenigd

265 dagen na het vertrek van Bram en Julie, vond To (de tweelingbroer van Bram) het welletjes. In één dag en een korte nacht vloog hij, samen met zijn vrouw Fien, naar Cape Town. Daar volgde een blij weerzien tussen de broers, de dames en de Defender. Die laatste werd wat gereorganiseerd, want To en Fien zullen de komende weken meereizen met hetzelfde vehikel. Bovendien brachten To en Fien 46 kilogram bagage mee en het eerste wat het nieuw samengestelde gezelschap deed, was... inkopen doen. Daarmee is er wellicht een nieuw record gesneuveld, namelijk de maximale lading van de Defender, maar omdat er geen weegschaal in de buurt was, werd dit niet vermeld op de cijferpagina (die intussen wel nog aangevuld werd).

Bijna klaar voor de terugreis

De Defender is bijna klaar om zijn terugreis naar Europa aan te vatten. Gisteren en vandaag kreeg de auto een groot onderhoud. Zo werd de motorolie, olie-, diesel- en luchtfilter vervangen, werden alle olie-pijlen nagekeken en bijgevuld waar nodig, werd de achteras hersteld en dieselpijpjes op het motorblok vervangen. Vandaag werden vooraan nieuwe remschijven en remblokken geplaatst, werden de rubbers van de stabilisatorstang vervangen en werd één van de rempistonnen uit elkaar gehaald. Hun zakken zijn daardoor opnieuw geplunderd, maar de auto kan er weer tegen!

Onderhoud in Kaapstad

Julie & Bram vertoeven sinds zaterdagavond in Kaapstad. Bij hun aankomst was het grijs en regenachtig, maar de fijne ontvangst van Flore & Olivier (een Nederlands koppel die Bram & Francis leerden kennen in Noord-Afrika toen ze in 2010 al eens een Defender naar Tanzania reden) deed dat snel vergeten. Zondag was het bovendien weer stralend weer. Samen met Flore & Olivier wandelden ze Lionshead op vanwaar ze konden genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Ook een terrasje in Campsbay mocht hierbij niet ontbreken.

Zuid, Zuidelijker, Zuidelijkst

Na 258 dagen, 17 landen en 36.968km hebben Julie & Bram vanavond net voor zonsondergang met enige trots Cape Agulhas bereikt: het geografisch gezien meest zuidelijke punt van Afrika! Vanaf nu keren ze dus officieel weer huiswaarts... Een foto van dit bijzondere moment volgt nog.

Deze ochtend genoot het duo eerst met veel plezier nogmaals van het natuurlijke hotspringzwembad op de camping van Calitzdorp. Met rond hen enkele vrolijke springbokken en pauwen, en in de verte sneeuwwitte bergtoppen: heerlijk! De koude nacht (2°C) die hier aan voorafging was dan ook snel vergeten.

30!

Feest aan de andere kant van onze wereldbol: Bram wordt vandaag 30! Het was oorspronkelijk de bedoeling om dit heugelijke moment te vieren aan Cape Agulhas, het meest zuidelijke punt van Afrika, maar dat bleek de laatste dagen praktisch niet haalbaar. Geen nood: Zuid-Afrika heeft genoeg andere paradijsjes, zo blijkt:

Nieuwe foto's

Goed nieuws voor het thuisfront: na talloze pogingen zijn Julie & Bram er in geslaagd om de laatste 13 foto's van Tanzania (onderaan in het album) en 58 sfeervolle beelden van Malawi toe te voegen. Opgelet: niet geschikt voor jaloerse thuisblijvers!

Vanmiddag trokken onze reizigers naar Lore in Canzibe. Morgen of overmorgen gaat het dan richting Port Elizabeth, de stad waar Bram in 2005 een semester ging studeren en waar zijn passie voor Afrika ontstaan is. Grijze maar warme groeten intussen uit Port St Johns!

Lesotho

De teller stond nog maar net op 16, of alweer werkten Julie & Bram de afgelopen dagen een extra land af. Na een nachtje op een truckersparking in Villiers (ten zuiden van hoofdstad Johannesburg) werd donderdag de Defender via Tweeling (!) naar Betlehem (de Zuid-Afrikaanse versie dan) gestuurd. Daar bezochten onze reizigers op vraag van pater Bolle een andere Vlaamse witte pater die er tot bisschop werd benoemd. Nadien reden ze nog verder tot Fouriesburg, een stadje op 10km van Lesotho waar huizen, winkels en tankstations zijn blijven hangen in de jaren '80, met een gek sfeertje als gevolg. Een nachttemperatuur van amper 2°C zorgde voor het eerst sinds Ethiopië voor gebibber in de tent.

Pagina's

Abonneren op RSS - Zuid-Afrika