Mozambique

Deze pagina verzamelt alle nieuwsberichten en dagboekverhalen van Mozambique. Lees ook de andere verhalen met behulp van onderstaande links:

Nog eens 20.000km later

Door technische problemen was het alweer 6 maanden geleden dat de Huidige locatie-pagina van deze site een update kreeg. Maar 7 landen en meer dan 20.000km later is er goed nieuws: de eerste 287 dagen staan nu meter voor meter op de website! Wie dit alles graag in detail bekijkt, kan ook op Google Maps zelf terecht. Verder voegden Julie & Bram ook een nieuwe foto van de week toe: een beeld van het kortste en meest intense uur van hun wereldreis.

16 landen later: Zuid-Afrika!

J&B made it to South Africa! 248 dagen, ongeveer 34.000km en 16 landen later bereikten Julie & Bram gisteren een nieuwe mijlpaal in deze wereldreis. Na een dagje in Maputo (Zuid-Mozambique) en ondanks de matige gezondheidstoestand van Julie reden onze reizigers afgelopen maandag Swaziland binnen. Swaziland mag dan een klein landje zijn (ongeveer de helft van België maar met 10 keer minder inwoners), het blijkt toch zijn eigenheid te bewaren. Je vindt er weinig blanken en toeristen, ook al kwamen Julie & Bram voor het eerst sinds lang garages van Europese automerken als BMW en Volvo tegen en is de nabijheid van het verwesterde Zuid-Afrika dus wel voelbaar.

Onderwaterwereld

Wie door Afrika trekt moet af en toe zijn plannen kunnen bijstellen, dat hebben Julie & Bram deze week nog eens ondervonden. Woensdag ging het duo een hele dag duiken (Bram) en snorkelen (Julie) langs het Two Mile Reef. Dit rif ligt in de buurt van Bazaruto Island (nabij Vilanculos) en maakt deel uit van het Bazaruto Archipelago National Marine Park. De onderwaterwereld had voor hen maar liefst 3 (ongevaarlijke) haaien, enkele gigantische zeeschildpadden en miljoenen vissen in petto. Tijdens de drie kwartier durende speedboottrip naar het rif zagen ze bovendien verschillende groepjes dolfijnen (common dolphins en humpback dolphins) van zeer dicht bij: een topdag dus!

Mozambique van noord tot zuid

Met nog een 500-tal kilometers te gaan komt Zuid-Afrika stilaan in zicht. De afgelopen week trokken Julie & Bram vanuit Nampula in het noorden van Mozambique via de kustlijn naar het zuiden. Zondag hadden ze daarbij in de buurt van Inhaminga een ietwat ongelukkige keuze voor een wild camp gemaakt, want na een korte verkenning bleken ze in een ontmijningszone te zitten. De burgeroorlog die daar tussen 1977 en 1992 heeft gewoed laat blijkbaar nog steeds zijn sporen na... Uiteindelijk werd het daarom een nachtje aan de spoorweg in het midden van een woud.

Wild camps

Ook Mozambique lijkt Julie & Bram erg te behagen. De afgelopen dagen reisden ze naar Ilha da Moçambique, een piepklein eilandje in het noordoosten waarop de naam van dit land gebaseerd is. Nadien reden ze verder zuidwaarts om er "de voorlopige winnaar in de categorie van meest tot de verbeelding sprekende wild camps" te ondergaan (pizza bakken op Joelia's wijze, met rondom ons de blauwe lucht, een wit strand, een turquoise zee op 15m van de auto en verder in een straal van twee kilometer niemand te zien: genieten!). Er zijn slechtere plaatsen om een verlengd weekend door te komen...

De Defender bracht hen gisteren in een wild camp tussen Nampula & Quelimane. Van daaruit zullen ze de kustlijn richting Swaziland blijven vlogen.

Nummer 14: Mozambique

Het veertiende land is een feit: sinds vanochtend vertoeven Julie & Bram zich in Mozambique! Gisteren reden ze van Cape McClear in het zuid-westen van Malawi naar een gehuchtje op 50km van de grens. Daar deden ze vannacht een wildcamp. Deze ochtend werd eerst de watertank nog eens bijgevuld, waarna de laatste Kwacha's gespendeerd werden op een lokale markt. De oversteek naar Mozambique (in Mandimba) verliep enigszins moeizaam, maar uiteindelijk wisten onze reizigers toch een visum te versieren.

Abonneren op RSS - Mozambique