Libië

Deze pagina verzamelt alle nieuwsberichten en dagboekverhalen van Libië. Lees ook de andere verhalen met behulp van onderstaande links:

Foto van de week

Na een alweer een gigantisch drukke week vol vergaderingen en plannen voor Bollé Bollé, namen Julie & Bram gisteren een half uurtje vrijaf om ons hun eerste 10 foto's van de week te bezorgen. 10 poëtische beelden van Julie gecombineerd met de dichterlijke pen van Bram - 10 straffe verhalen dus, geplukt op de weg van hier naar Zuid-Afrika. Neem snel een kijkje en geniet mee! Foto's van week 11 tot 23 volgen normaal later deze week.

10.000.000m uitgezet op kaart

Goed nieuws voor de liefhebbers van Google Maps: Julie & Bram stuurden ons enkele dagen geleden nieuwe GPS-tracks door, waardoor je nu "tot op de meter" hun route van Leuven (België) tot Khartoum (Soedan) kan volgen. Voorts voorlopig geen nieuwe berichten uit Ethiopië; als die er komen lees je het uiteraard hier!

Libië: land zonder regels

Maandag 15.10.2012 – 11u13: We rijden verder naar de Libische kant van de grensovergang. Enkele mannen lachen ons tegemoet en doen teken dat we de andere wachtenden mogen voorbij steken. Vanaf dan verloopt het wat chaotisch. Een man zonder uniform gaat er vandoor met onze paspoorten terwijl enkele andere mannen gebaren dat we de auto wat verder aan de kant mogen zetten. Vijf minuten later komt iemand anders terug met onze paspoorten. “You can go now”, meldt hij ons in gebrekkig Engels.

Nummer 7: Egypte

Het mag al eens vooruit gaan, moeten Julie & Bram gedacht hebben, en daarom namen ze gisteren "de langste rechtdoorweg uit hun leven" (380km recht op recht!). Behalve een zee aan woestijnzand was er dan ook weinig te zien... Die route bracht hen uiteindelijk in Tobruk, in het noordoosten van Libië, waar ze door een vriend van Nasr werden onthaald. Hij had Julie & Bram graag enkele dagen rond gegidst in de buurt, maar onze trekkers hadden al andere plannen voor vandaag: Egypte!

Desert Highway

Na enkele dagen ontspanning hebben Jullie & Bram beslist om koers te varen naar Egypte. Niet onterecht, zo bleek gisteren nog, want bij gevechten in Bani Walid, 140km ten zuidwesten van Misratah, zouden 26 doden en 200 gewonden gevallen zijn.

Land met twee gezichten

Hoe langer Julie & Bram in Libië verblijven, hoe duidelijker de contrasten worden tussen enerzijds een bijzonder sympathiek land met zeer gastvrije mensen, en anderzijds de littekens van een oorlog die amper 1 jaar achter ons ligt. Zo volgde Julie afgelopen donderdag een spoedcursus duiken in het zwembad van Nasr. Nadien trokken ze met twee jeeps en enkele vrienden van Nasr naar een kampeerplekje aan de Middellandse Zee op zo'n 100km ten westen van Tripoli. Al kokend op een kampvuur werd het een heerlijk gezellige avond. Maar ook eentje met alweer een dubbel gevoel, beseffende dat in Libië vandaag exact 1 jaar geleden Qadhafi omkwam nadat hij al vluchtend door Franse gevechtsvliegtuigen werd tegengehouden.

Duiken in Tripoli

Julie & Bram verblijven nog steeds bij Nasr Hwas, een immer sympathieke Libiër die in Janzur woont (op 14km ten westen van Tripoli). Ze kregen er zelfs een eigen slaap- en badkamer. Gisteren bezochten ze met hem Sabratha, een Romeinse site uit de 2e eeuw na Christus. Ze gingen ook op zoek naar nieuwe scharnieren voor één van beide koffers op hun dak, want de gebruikte pianoscharnieren bleken niet bestand tegen de Tunesische gravels.

Libië voor toeristen

Julie & Bram zijn vandaag Libië binnengereden en hebben het paperassenwerk aan de grenscontrole zonder veel problemen afgewerkt! Zaterdag en zondag verbleven de reizigers nog in de omgeving van Metameur (in het zuidoosten Tunesië); de trip naar Zarzis ging uiteindelijk niet meer door in het voordeel van wat meer planwerk voor de reis door Libië. Het was de bedoeling om in 6 dagen Egypte te bereiken via een kustroute en met tussenstops in hotels in Tripoli, Misrata, Benghazi, Cyrene en Tobruk. Maar of die route ook effectief zal gevolgd worden is nog niet zeker.

Abonneren op RSS - Libië