Soedan

Deze pagina verzamelt alle nieuwsberichten en dagboekverhalen van Soedan. Lees ook de andere verhalen met behulp van onderstaande links:

Foto van de week

Na een alweer een gigantisch drukke week vol vergaderingen en plannen voor Bollé Bollé, namen Julie & Bram gisteren een half uurtje vrijaf om ons hun eerste 10 foto's van de week te bezorgen. 10 poëtische beelden van Julie gecombineerd met de dichterlijke pen van Bram - 10 straffe verhalen dus, geplukt op de weg van hier naar Zuid-Afrika. Neem snel een kijkje en geniet mee! Foto's van week 11 tot 23 volgen normaal later deze week.

Terugblik op Soedan

Goed nieuws voor de thuisblijvers. Alvorens naar de grens met Kenia te trekken, vonden Julie & Bram vanochtend wat tijd voor het online zetten van de uitgebreide dagboekverhalen van Soedan. Ook de duizelingwekkende cijferpagina kreeg een update. In de fotosectie vind je al enkele foto's van Soedan. Morgenavond volgen er nog enkele, maar op de rest is het wachen tot er opnieuw een min of meer bruikbare internetverbinding opduikt (wellicht in Nairobi).

Soedan: Maybe, probably, definitely. Somewhere.

Dinsdag 13.11.2012 – 11u47: Na een betrekkelijk koude ochtend op de boot (na vier weken woestijn voelt 23°C blijkbaar behoorlijk koud aan), vaart onze boot net voor de middag de haven van Wadi Halfa binnen. Het woord “haven” is in dit geval echter nogal een overstatement. Het gaat eerder om een loskade waartegen behalve enkele duwbakken geen enkele andere boot te bespeuren valt. Eens onze boot zich tegen de kade heeft geparkeerd, lijkt iedereen er zo snel mogelijk af te willen.

10.000.000m uitgezet op kaart

Goed nieuws voor de liefhebbers van Google Maps: Julie & Bram stuurden ons enkele dagen geleden nieuwe GPS-tracks door, waardoor je nu "tot op de meter" hun route van Leuven (België) tot Khartoum (Soedan) kan volgen. Voorts voorlopig geen nieuwe berichten uit Ethiopië; als die er komen lees je het uiteraard hier!

Ethiopia speaking

Soedan ligt alweer achter hen, want Julie & Bram zijn aangekomen in Ethiopië! Dinsdag kregen onze reizigers hun visum te pakken en maakten ze van het wachten gebruik om de (prachtige!) foto's en dagboekverhalen van Egypte op de site te zwieren. Daarnaast maakten ze tijd om een accu-probleem aan te pakken. De laatste dagen gaat het immers bergaf met de "leefbatterij" (naast een gewone accu zit er in de Defender een accu voor de frigo, verlichting, waterpomp,...). Het is voorlopig gissen naar de oorzaak hiervan.

Khartoum

Julie & Bram zijn aangekomen in Khartoum, de hoofdstad van Soedan. Gisteren bezochten ze nog de piramiden van Meroë (sinds vorig jaar op de lijst met werelderfgoed van de UNESCO) en sloegen ook de daktent open naast een van deze historische bouwwerken. Vandaag ging het dan richting hoofdstad. Het bezoek aan de Ethiopische ambassade verliep naar wens: als alles goed gaat, kunnen ze morgennamiddag hun visum oppikken.

Woensdag zouden onze reizigers dan naar Gedaref rijden, om donderdag de grenst met Ethiopië te kunnen oversteken. Nu ja, eerst zien en dan geloven is in Afrika een wijs gezegde naar het schijnt...

10.000km later

Het is alweer enkele dagen geleden dat we jullie een update bezorgden, maar dat betekent allerminst dat Julie & Bram intussen hebben stilgezeten. Na een nachtje in Wadi Halfa kwam woensdagnamiddag ook hun Landrover aan in Soedan. Samen met de zeven andere overlanders (vier Denen, twee Schotten en een Duitser) die dezelfde overzetboot hadden genomen, trokken ze naar een desert camp waar ze genoten van een heerlijke barbecue.

Eindelijk, Zwart Afrika!

Vertrouw niet op Google Maps als je van Aswan (Zuid-Egypte) naar Wadi Halfa (Noord-Soedan) wil rijden, want - hoewel beide steden in vogelvlucht amper 300km van elkaar liggen - krijg je in dat geval een rit van ruim 10.000km op je bord. Dan neem je toch beter net als Julie & Bram een overzetboot die er 20u over doet, zelfs al moet je er een koude nacht met weinig slaap bijnemen. Die slapeloze nacht was echter snel vergeten, want na 52 dagen arriveerden onze reizigers vanmiddag in het "echte" Zwart Afrika! Supervriendelijke mensen, oude auto's en kleine stoffige dorpjes: de intussen vertrouwde gezelligheid van het zwarte continent smaakt duidelijk naar meer...

Visum Soedan: check!

Onze reizigers zijn klaar voor Soedan - zij het na een bijzonder hectische dag in Aswan (Zuid-Egypte). Gisteren zochten en vonden ze, samen met de Deense overlanders, een "fixer" voor de overzetboot van hun auto. De boot die hen naar Soedan zal brengen is immers een passagiersboot; de auto moet daarom met een afzonderlijke vrachtduwer die bovendien ook dubbel zo lang onderweg is voor het traject Aswan - Wadi Halfa (Nood-Soedan). Julie & Bram moesten daarom vanochtend om 10u in de haven van Aswan staan om hun auto in te checken, maar op hetzelfde moment werden ze ook op de Soedanese ambassade verwacht voor hun visum. Want zonder visum geen overzetboot.

Abonneren op RSS - Soedan