Egypte

Deze pagina verzamelt alle nieuwsberichten en dagboekverhalen van Egypte. Lees ook de andere verhalen met behulp van onderstaande links:

Foto van de week

Na een alweer een gigantisch drukke week vol vergaderingen en plannen voor Bollé Bollé, namen Julie & Bram gisteren een half uurtje vrijaf om ons hun eerste 10 foto's van de week te bezorgen. 10 poëtische beelden van Julie gecombineerd met de dichterlijke pen van Bram - 10 straffe verhalen dus, geplukt op de weg van hier naar Zuid-Afrika. Neem snel een kijkje en geniet mee! Foto's van week 11 tot 23 volgen normaal later deze week.

10.000.000m uitgezet op kaart

Goed nieuws voor de liefhebbers van Google Maps: Julie & Bram stuurden ons enkele dagen geleden nieuwe GPS-tracks door, waardoor je nu "tot op de meter" hun route van Leuven (België) tot Khartoum (Soedan) kan volgen. Voorts voorlopig geen nieuwe berichten uit Ethiopië; als die er komen lees je het uiteraard hier!

Egypte: Land zonder diesel

Maandag 22.10.2012 – 14u07: Aangekomen aan de Egyptische zijde van de grensovergang, lijkt de chaos niet te overzien. Het is er super druk. Tussen de overvolle pick-up jeeps die in lange rijen staan aan te schuiven, bewegen er enkele honderden mensen die er als een kolonie mieren één voor één de auto’s uitladen, alles door een scanner sturen en nadien terug inladen. Op de grenspost bevindt zich ook een vluchtelingenkamp van Zuid-Soedanezen wat het hele gebeuren zo mogelijk nog drukker maakt. Na een eerste checkpoint, komen we aan bij een groot vervallen gebouw.

Eindelijk, Zwart Afrika!

Vertrouw niet op Google Maps als je van Aswan (Zuid-Egypte) naar Wadi Halfa (Noord-Soedan) wil rijden, want - hoewel beide steden in vogelvlucht amper 300km van elkaar liggen - krijg je in dat geval een rit van ruim 10.000km op je bord. Dan neem je toch beter net als Julie & Bram een overzetboot die er 20u over doet, zelfs al moet je er een koude nacht met weinig slaap bijnemen. Die slapeloze nacht was echter snel vergeten, want na 52 dagen arriveerden onze reizigers vanmiddag in het "echte" Zwart Afrika! Supervriendelijke mensen, oude auto's en kleine stoffige dorpjes: de intussen vertrouwde gezelligheid van het zwarte continent smaakt duidelijk naar meer...

Visum Soedan: check!

Onze reizigers zijn klaar voor Soedan - zij het na een bijzonder hectische dag in Aswan (Zuid-Egypte). Gisteren zochten en vonden ze, samen met de Deense overlanders, een "fixer" voor de overzetboot van hun auto. De boot die hen naar Soedan zal brengen is immers een passagiersboot; de auto moet daarom met een afzonderlijke vrachtduwer die bovendien ook dubbel zo lang onderweg is voor het traject Aswan - Wadi Halfa (Nood-Soedan). Julie & Bram moesten daarom vanochtend om 10u in de haven van Aswan staan om hun auto in te checken, maar op hetzelfde moment werden ze ook op de Soedanese ambassade verwacht voor hun visum. Want zonder visum geen overzetboot.

Onderhoud

Julie & Bram bezochten vandaag de Soedanese ambassade in Aswan. Als alles goed loopt, kunnen zou hun visum er zondag moeten zijn. Hopelijk klopt die belofte ook want om maandag hun auto op de overzetboot naar Soedan te krijgen, moeten ze morgen al de tickets hiervoor kopen...

Verder kreeg de Landrover vandaag een eerste auto-onderhoud. Het oliepeil werd nagekeken en de vet- en luchtfilters gekuist. Intussen arriveerden in Aswan ook de Deense overlanders die onze reizigers vorige week in de White Desert (woestijn) ontmoetten. Met twee Landrover Discovery's trekken ze in zes maanden van Kopenhagen naar Capetown. Wellicht zullen ze de komende weken nog geregeld samen reizen. Hun verhalen en foto's kan je vinden op www.cph2ct.dk.

Aswan

Na een week zandbijten zijn onze overlanders weer in de bewoonde wereld. Gisteren ruilden ze de woestijn in voor Edfou, een stad in het zuidoosten van Egypte. Vandaag bezochten ze daar de Tempel van Horus, een van de best bewaarde tempels van Egypte. Nadien volgenden ze de Nijl tot in Aswan. Deze stad ligt aan het Nassermeer, een stuwmeer van 550km dat tot in Soedan loopt. Julie & Bram zullen via dit meer Wadi Halfa in het noorden van Soedan proberen bereiken.

9.000km and counting

Het gaat vooruit: na 43 dagen is zopas de kaap van 9.000 zorgeloze kilometers overschreden! Vrijdag was het nog een halve dag wachten om te kunnen tanken, maar met een verse lading diesel ging het vervolgens via El Qars opnieuw recht door de woestijn. Een eenzame route (hoewel Julie & Bram vrijdag de eerste andere overlanders tegen kwamen), maar ook eentje met prachtige sculpturen van de White Desert en telkens weer een indrukwekkende miljoenensterrenhemel.

Onze reizigers zijn nu in Al Kharga. Morgen reizen ze verder naar Edfu; vanaf daar zullen ze de Nijl volgen richting Aswan.

Diesel gezocht

De wellicht langste woestijnrit van Julie & Bram's reis rond Afrika lijkt goed te lopen, op een praktisch probleem na dan. Onze reizigers bevinden zich intussen in Qasr Farafra, 550km ten zuiden van Caïro, maar konden sinds het verlaten van de hoofdstad nergens nog aan diesel geraken. Op het dak van hun Defender hebben ze 4 jerrycans met reservediesel, maar het is onduidelijk in hoeverre die de voorbije dagen al opgereden werd.

Dinsdag reden Julie & Bram tot Bawiti, waar ze op woensdag een was- en rustdagje inlasten. Gisteren ging de tocht dan via de Black Desert tot in Qasr Farafra. Fingers crossed dat ze vandaag, op weg naar El Qars, toch nog ergens kunnen bijtanken...

Change of plans

Julie & Bram hebben hun plannen gewijzigd en vandaag dan toch Caïro definitief verlaten. Vrijdag trokken ze al een eerste keer de hoofdstad uit in afwachting van vandaag, want door het offerfeest was alles er vier dagen gesloten. Ze reden de woestijn in en bleven daar tot gisterenochtend. Intussen namen ze de tijd om enkele indrukwekkende foto's van Libië te selecteren en de dagboekverhalen ervan klaar te stomen voor de site. Zondagnamiddag waren ze dan opnieuw in het Mayfair Hotel in Caïro en konden ze dit alles online zetten.

Pagina's

Abonneren op RSS - Egypte