Mali

Deze pagina verzamelt alle nieuwsberichten en dagboekverhalen van Mali. Lees ook de andere verhalen met behulp van onderstaande links:

60.000km

60.000km - Klik om te vergroten

Op 7 november, op weg naar Kayes (Mali), reed de Defender van Julie & Bram over de meet van 60.000km.

30 landen later: Senegal!

Sinds vrijdag staat de landenteller op 30, want de Defender van Julie & Bram bevindt zich in Senegal! Nadat de Belgen afgelopen donderdag de kaap van 60.000km afgewerkt hadden en na een wildcamp iets voor Kayes (in het zuidwesten van Mali), reden ze vrijdagochtend naar de Senegalese grens. Het papierwerk aldaar verliep prima, op de laatste stap na: het registreren en afdrukken van de visa-stickers. Wie het land in wil moet sinds juli van dit jaar immers over een indrukwekkende en gepersonaliseerde sticker beschikken. Maar bij gebrek aan stroom is dat een lastige zaak. Na vier uur wachten was de panne voorbij en nog eens een uur later het visum in orde.

60.000

Julie & Bram zijn klaar voor Senegal. Maandag bezochten ze nog de oude stad van Ségou. Dinsdag trokken ze naar Bamako. In de Malinese hoofdstad ontmoetten ze Sebastiaan Lissens, een Vlaming die net met een Landrover vanuit België het tegenovergestelde traject van Julie & Bram aandeed. Gisteren bezochten de twee Bamako's Parc National (lees als: een rustige en toffe tuin). Onze reizigers brachten ook tevergeefs een bezoek aan de ambassade van Mauritanië, en slaagden erin de elektrische pomp van de watertank in hun Defender te herstellen.

7.263,50 liter diesel

Je leest het goed: 7.263,50 liter diesel is wat Julie & Bram de afgelopen 407 dagen opreden in 28 landen en 59.213 km. Dit en veel meer verbluffende cijfers vind je terug op de cijferpagina die zondag nog eens een grondige update kreeg. Daarnaast werden ook vier nieuwe foto's van de week en een foto-album van Burkina-Faso toegevoegd. Met opnieuw heel wat prachtige beelden die exact verwoorden wat zuster Suzy bedoelt als ze zegt: “Alles verandert wanneer je in Afrika geweest bent, al is het maar met één voet. Omdat je dan nooit meer kan zeggen: “ik wist het niet”.

De laatste grote trek

Na 12 onvergetelijke dagen op de missiepost van Koutienso zijn Julie & Bram klaar voor het allerlaatste deel van hun wereldreis. De voorbije dagen gaven ze nog even alles om ook Mali weer wat mooier achter te laten dan ze het gevonden hadden. Terwijl Julie er foto's maakte van het dispensarium tekende Bram de plannen van een nieuw project van zuster Suzy.

To do: 7.500km in 7 weken

Terwijl in België de eerste herfststorm passeerde is het in Mali op en top zomer. Met middagtemperaturen rond 40°C is het er bakken geblazen en drinken Julie & Bram zich bijgevolg te pletter. Verder alles nog steeds prima in Koutienso! De voorbije week maakten de twee zich nuttig in en rond de missiepost van zuster Suzy. Zo plukten ze afgelopen woensdag arachidenoten en hielpen ze bij het oogsten van mais. Donderdag brachten ze een bezoek aan het dispensarium en kleuterschooltjes van Koutienso. Tussendoor mochten ze ook "pillekes tellen", het schoolbord verven en maakte Bram snel een plan van een tijdelijk opvanghuis voor vrouwen met HIV.

Mali!

De winch van hun Defender is er aan te pas gekomen, maar sinds deze middag bevinden Julie & Bram zich in Mali! Na 395 dagen onderweg zijn zou je denken dat je bepaalde zaken al de hele rit totaal overbodig aan het meezeulen bent, maar de winch bleek vanochtend het enige redmiddel om de auto uit de modder te krijgen, en hoort dus niet langer op het overbodige lijstje.

De afgelopen dagen verkenden de Belgen het zuidwesten van Burkina Faso. Donderdag bezochten ze de oudste Sahel-moskee van het land. Vrijdag reden Julie & Bram naar het grensgebied met Ivoorkust, waar ze sliepen er in een klein dorpje nabij Banfora. Op zaterdag stond daar een bezoek aan de rotsformaties en watervallen van Banfora op de agenda. Nadien trokken ze naar Sindou.

Abonneren op RSS - Mali