Tanzania

Deze pagina verzamelt alle nieuwsberichten en dagboekverhalen van Tanzania. Lees ook de andere verhalen met behulp van onderstaande links:

Nog eens 20.000km later

Door technische problemen was het alweer 6 maanden geleden dat de Huidige locatie-pagina van deze site een update kreeg. Maar 7 landen en meer dan 20.000km later is er goed nieuws: de eerste 287 dagen staan nu meter voor meter op de website! Wie dit alles graag in detail bekijkt, kan ook op Google Maps zelf terecht. Verder voegden Julie & Bram ook een nieuwe foto van de week toe: een beeld van het kortste en meest intense uur van hun wereldreis.

Nieuwe foto's

Goed nieuws voor het thuisfront: na talloze pogingen zijn Julie & Bram er in geslaagd om de laatste 13 foto's van Tanzania (onderaan in het album) en 58 sfeervolle beelden van Malawi toe te voegen. Opgelet: niet geschikt voor jaloerse thuisblijvers!

Vanmiddag trokken onze reizigers naar Lore in Canzibe. Morgen of overmorgen gaat het dan richting Port Elizabeth, de stad waar Bram in 2005 een semester ging studeren en waar zijn passie voor Afrika ontstaan is. Grijze maar warme groeten intussen uit Port St Johns!

Exit Tanzania

Tanzania kan van het to do-lijstje geschrapt worden, want sinds vanochtend bevinden Julie & Bram zich in Malawi! De voorbije dagen trokken ze onder een bij momenten grijze en regenachtige hemel via Singida en Dodoma naar het zuidwesten van Tanzania. Aan het Malawimeer, dat deel uitmaakt van de Grote Slenk en met een lengte van 560km het derde grootste meer van Afrika is, staken ze vandaag rond 10u onze tijd de grens over.

Via de westzijde van het meer trekken ze nu zuidwaarts. Als alles goed ging zouden ze vanavond in Chitimba slapen. In de komende dagen rijden ze verder richting hoofdstad Lilongwe.

Dag van de arbeid

1 mei blijkt ook in Tanzania een feestdag - of alleszins een dag waarop de winkels gesloten zijn. Er zat Julie & Bram dus niets anders op dan een dag en een nacht te wachten aan de garage in Arusha. Vandaag kregen onze reizigers, na opnieuw 3u wachten, het dan toch gedaan om de vacuümpomp die dinsdag geïnstalleerd werd (en na 30km het al opgaf) gratis te laten vervangen (volgens de garagist is het een veelvoorkomend probleem met Defenders 300TDI).

Vanmiddag reisden Julie & Bram zuidwaarts om in Babati (100km van Arusha) de daktent open te zetten voor een wildcamp, en voorlopig lijken de remmen het weer goed te doen. Morgen trekken ze via Singida naar Dodoma (Centraal-Tanzania).

Ad rem

De vacuümpomp die het probleem met de zeer harde remmen moest oplossen werd gisteren vervangen, en terwijl de auto toch in de garage stond werden ook nieuwe "heavy duty" achterveren gestoken. De Defender staat daarmee weer 10cm hoger. Maar Afrika zou Afrika niet zijn als daarmee alle problemen van de baan waren. Op de terugweg naar dezelfde wildcamp als maandagavond (op 30km van Arusha) dook hetzelfde probleem met de remmen plots terug op. Er zit dus niets anders op dan vandaag opnieuw naar de garage te trekken.

On the road again!

Julie & Bram zijn terug en route! Na 116 dagen (of net geen 4 maanden) in Igunga werd een emotioneel afscheid, maar was het vooral ook hoog tijd om aan hun tweede en langste deel van deze wereldreis te beginnen. En dus zijn onze reizigers vanochtend met tranen in de ogen maar onder een stralend blauwe hemel opnieuw in de gele Landrover Defender gestapt die hen de komende maanden naar het meest zuidelijke puntje van Afrika moeten brengen, om vervolgens langs de westkust opnieuw richting Europa te rijden.

Preparing for take-off

Met de laatste dagen op Igunganeese bodem hebben Julie & Bram het weer razend druk. Zo probeert Bram nog snel een installatie zonnepanelen aan de praat te krijgen en de plannen af te werken voor de te bouwen laboratoria van de middelbare school. Ondertussen werd hij ook ingeschakeld als werfleider voor Nico de aannemer, Edwardi de lasser/schilder, Cleti de schrijnwerker, 3 stagiaires, 3 Duitse vrijwilligers,... én moesten er nog financiële overzichten opgemaakt worden voor Bollé Bollé. Elke minuut wordt er dus goed besteed!

Het leven zoals het is: Igunga

We zouden kunnen schrijven dat Julie & Bram hard werken aan de toekomst honderden kinderen. Maar echt nieuws kan je dat na drie maanden vrijwilligerswerk in en rond Igunga niet noemen. We laten je daarom liever zelf ervaren wat het is om te leven in Afrika. Met alweer 10 ontroerende foto's van de voorbije 10 weken. Beelden en verhalen die wellicht meer zeggen dan de fait divers waarmee onze kranten dagelijks gevuld worden. Échte verhalen, fragiel, maar vooral ook boordevol optimisme en levensvreugde. Of hoe het Noorden wel degelijk nog wat van het Zuiden kan leren.

Foto's, verhalen en cijfers

Goed nieuws voor de thuisblijvers: nu Julie & Bram weer in Igunga zijn vonden ze de tijd om ons 10 indrukwekkende foto's van de week te bezorgen. Een beeld mag dan meer zeggen dan 1.000 woorden, met een paar goed geformuleerde zinnen erbij vertellen ze toch nog net iets meer. Verder kreeg ook de cijferpagina een update (een summiere samenvatting van 194 dagen onderweg zijn). Voor wie het graag wat uitgebreider ziet werden ten slotte de dagboekverhalen van Ethiopië toegevoegd.

Back in town

Iedereen is weer thuis. Bram's ouders vlogen op Pasen terug richting België, Julie & Bram arriveerden afgelopen dinsdag opnieuw in Igunga, hun Tanzaniaanse thuis. In 13 dagen en 3.667km werd een onvergetelijk bezoek aan Oeganda gebracht, met naast de talloze onherbergzame wegjes (doorgaans nog slechter dan die van Tanzania) ook en vooral enkele fantastische parken. De foto's van deze natuurpracht kan je intussen terugvinden in het foto-album!

Pagina's

Abonneren op RSS - Tanzania