Dagboek

Dinsdag 02.10.2012 – 08u03: Na een matige nacht worden we wakker op de boot omdat af en toe mensen de gang passeren waarin we liggen te slapen. We verhuizen naar het dek van de boot waar we ontbijten terwijl we de andere kant van de wereld zien naderen. Afrika komt minuut per minuut dichterbij. Een dikke drie uur later varen we de haven van Tunis binnen. Het duurt dan echter nog anderhalf uur vooraleer we ook onze boot kunnen verlaten. Hoe kan het ook anders, we zijn in Afrika!

Dinsdag 02.10.2012 – 12u37: Eens we van de boot gereden zijn, wacht ons de eerste serieuze grensovergang. Gelukkig wordt er bij ons weinig tot niets gecontroleerd. Het is dus enkel een kwestie van aan te schuiven om de juiste documenten afgestempeld te krijgen. Geduldig wachten we onze beurt af en worden van het ene naar het andere loket doorgestuurd. Eén van de douaniers probeert ons nog even 20 euro af te troggelen, maar tevergeefs. Drie loketten en anderhalf uur later worden alle stempels en documenten een laatste keer gecontroleerd en mogen we Tunesië binnen rijden. Africa, here we come!

Dinsdag 02.10.2012 – 14u06: De eerste taak die...

» Lees verder
toegevoegd 08/10/2012 15u42 | 4 reacties | reactie toevoegen

Maandag 15.10.2012 – 11u13: We rijden verder naar de Libische kant van de grensovergang. Enkele mannen lachen ons tegemoet en doen teken dat we de andere wachtenden mogen voorbij steken. Vanaf dan verloopt het wat chaotisch. Een man zonder uniform gaat er vandoor met onze paspoorten terwijl enkele andere mannen gebaren dat we de auto wat verder aan de kant mogen zetten. Vijf minuten later komt iemand anders terug met onze paspoorten. “You can go now”, meldt hij ons in gebrekkig Engels. Hoewel we geen stempel zien staan in ons paspoort, rijden we wat verder in de veronderstelling dat we nog een ander loket zullen tegenkomen. Wat volgt zijn echter enkel gesloten loketten in vervallen gebouwen. Helemaal aan het einde van niemandsland staat er dan toch nog een man in militaire outfit. Hij kijkt onze paspoorten na en doet teken dat we door mogen rijden. We aarzelen even en vragen verbaasd: “No stamp?”. Maar de man zegt “Ok, ok, go”, dus we rijden verder.

We begrijpen er niet veel van: geen enkel document van de auto of ons Carnet De Passage werd opgevraagd of afgestempeld. Twijfelend zetten we ons iets verder dan toch maar...

» Lees verder
toegevoegd 28/10/2012 17u22 | 0 reacties | reactie toevoegen

Maandag 22.10.2012 – 14u07: Aangekomen aan de Egyptische zijde van de grensovergang, lijkt de chaos niet te overzien. Het is er super druk. Tussen de overvolle pick-up jeeps die in lange rijen staan aan te schuiven, bewegen er enkele honderden mensen die er als een kolonie mieren één voor één de auto’s uitladen, alles door een scanner sturen en nadien terug inladen. Op de grenspost bevindt zich ook een vluchtelingenkamp van Zuid-Soedanezen wat het hele gebeuren zo mogelijk nog drukker maakt. Na een eerste checkpoint, komen we aan bij een groot vervallen gebouw. Met vage Arabische instructies worden we van loket naar loket gestuurd. In de gangen die boordevol roepende, soms bijna vechtende Arabieren staan, zijn de muren over de onderste twee meter letterlijk zwart gelopen van het vuil. Deuren hangen er vaak nog maar met één scharnier vast.

Maandag 22.10.2012 – 14u53: In één van de kantoren zit de grote chef van de dienst Immigration samen met twee van zijn ‘hulpjes’. Wanneer we ons paspoort aan hem overhandigen, meldt hij ons droog dat het niet meer mogelijk is om de Egyptische visum-sticker aan de grens te kopen. Na veel wachten, wat...

» Lees verder
toegevoegd 20/11/2012 13u24 | 0 reacties | reactie toevoegen