Tunesië

Deze pagina verzamelt alle nieuwsberichten en dagboekverhalen van Tunesië. Lees ook de andere verhalen met behulp van onderstaande links:

Foto van de week

Na een alweer een gigantisch drukke week vol vergaderingen en plannen voor Bollé Bollé, namen Julie & Bram gisteren een half uurtje vrijaf om ons hun eerste 10 foto's van de week te bezorgen. 10 poëtische beelden van Julie gecombineerd met de dichterlijke pen van Bram - 10 straffe verhalen dus, geplukt op de weg van hier naar Zuid-Afrika. Neem snel een kijkje en geniet mee! Foto's van week 11 tot 23 volgen normaal later deze week.

10.000.000m uitgezet op kaart

Goed nieuws voor de liefhebbers van Google Maps: Julie & Bram stuurden ons enkele dagen geleden nieuwe GPS-tracks door, waardoor je nu "tot op de meter" hun route van Leuven (België) tot Khartoum (Soedan) kan volgen. Voorts voorlopig geen nieuwe berichten uit Ethiopië; als die er komen lees je het uiteraard hier!

Offerfeest

De Islam viert vandaag het offerfeest, en dat is in Egypte niet anders. Jammer genoeg is daardoor sinds gisteren alles vier dagen gesloten, óók de ambassade die visa voor Soedan aflevert. Julie & Bram stonden dus gisteren voor een gesloten deur en zullen ten vroegste maandag een aanvraag kunnen indienen. Maar dat spijtige nieuws heeft ook een leuk kantje: onze reizigers maakten gisteren dan maar gebruik van de faciliteiten in hun hotelletje om de website bij te werken. Zo werden meer dan 130 nieuwe foto's aan het album van Tunesië toegevoegd en staan nu alle dagboekverhalen van het eerste Afrikaanse land online.

Libië voor toeristen

Julie & Bram zijn vandaag Libië binnengereden en hebben het paperassenwerk aan de grenscontrole zonder veel problemen afgewerkt! Zaterdag en zondag verbleven de reizigers nog in de omgeving van Metameur (in het zuidoosten Tunesië); de trip naar Zarzis ging uiteindelijk niet meer door in het voordeel van wat meer planwerk voor de reis door Libië. Het was de bedoeling om in 6 dagen Egypte te bereiken via een kustroute en met tussenstops in hotels in Tripoli, Misrata, Benghazi, Cyrene en Tobruk. Maar of die route ook effectief zal gevolgd worden is nog niet zeker.

Libië in zicht

Terwijl in België vandaag geen twee zinnen gezegd worden zonder het woord "verkiezingen" te laten vallen, reizen Julie & Bram zorgeloos verder richting Libië. Vannacht vonden ze een prachtige overnachtingsplaats op het binnenplein van een Ksar-ruïne. Filmsetwaardig! Wààr die ruïne zich bevindt werd ons niet meegedeeld, wel dat ze vandaag doorrijden naar Zarzis, een grote kuststad in het zuidoosten van Tunesië.

Daar zullen ze de laatste voorbereidingen treffen voor hun reis door Libië. Julie & Bram hebben hun visum voor Libië immers in België al geregeld, maar dat wil nog niet zeggen dat reizen door dit land een evidentie is. Als alles goed gaat, steken ze morgen de grens over.

Zand en chocolade

De update vandaag bereikte ons per satelliettelefoon. Julie & Bram bezochten eerder deze dag de oasestad Ksar Ghilane waar ze gisterenavond arriveerden. Nadien reden ze richting Chenini, één van de best bewaarde en nog steeds bewoonde berberdorpen, al leiden we het bericht af dat ze daar nog niet geraakt zijn. Te midden van het zand troffen ze dan maar de nodige voorbereiding voor alweer een feest morgen. Julie wordt dan immers 27 en daarbij kan een portie chocolade niet ontbreken, dus namen onze reizigers een paar kilo zwart goud van het beste merk mee - met dank aan nonkel Luc, de peter van Bram - waarvan vanavond een eerste lading tot chocomousse werd klaargestoomd.

Troglodietenwoningen

Kijk je even raar op bij het lezen van deze titel? Dan helpt het allicht te weten dat "troglodiet" een ander woord is voor "holbewoner". Julie & Bram bezochten vandaag deze streek van Matmata en daarbij kon een bezoek aan de typische rotswoningen niet ontbreken. Nadien probeerde Julie de "off-road voor gevorderden" uit tijdens een rit van 150km op een gravelpiste. Neem het van ons aan: ze kan haar mannetje staan!

Onderweg was er ook tijd voor een eerste was op 30°C. Op het dak van de Defender staat immers een plastic ton die op hobbelige dagen dienst doet als wasmachine. Naar verluid was de weg vandaag daarvoor ideaal.

Groeten uit... de woestijn

Goed nieuws! Julie & Bram vonden gisterenavond een camping mét internetaansluiting, waardoor de site kon aangevuld worden met beeld en woord. In de aanbieding: (extra) foto's van Italië en de overzetboot naar Tunesië, foto's van Tunesië, maar ook dagboekverhalen van Italië en van Tunesië. En als je dat nog niet zou doen watertanden, bekijk dan eens de cijferpagina of huidige locatie (die werd aangevuld met de laatste GPS-tracks). Die laatste kaart kan je ook in detail bekijken op http://goo.gl/maps/RdtTF.

Tunesië: toegang tot de Sahara

Dinsdag 02.10.2012 – 08u03: Na een matige nacht worden we wakker op de boot omdat af en toe mensen de gang passeren waarin we liggen te slapen. We verhuizen naar het dek van de boot waar we ontbijten terwijl we de andere kant van de wereld zien naderen. Afrika komt minuut per minuut dichterbij. Een dikke drie uur later varen we de haven van Tunis binnen. Het duurt dan echter nog anderhalf uur vooraleer we ook onze boot kunnen verlaten. Hoe kan het ook anders, we zijn in Afrika!

Off-road

Een mens gaat uiteraard niet met een 4x4 naar Afrika om netjes op de autosnelwegen te rijden - als die er al mochten zijn natuurlijk. Daarom kozen Julie & Bram gisteren voor een route op de gravel langs het voorlopig laatste stukje kust. Nadien reden ze recht het Tunesische plattelandsleven in via 100km aan kleine asfaltweggetjes, iets wat hen blijkbaar geweldig gesmaakt heeft. Ze brachten de nacht door in de velden rond Teboursouk.

Pagina's

Abonneren op RSS - Tunesië